Tidligere kurser

Indtryk fra Consuelo Casulas workshop den 22.- 23. April 2017

af Anne-Marie Harnum

 

Den italienske – og elegante – psykolog Consuelo Casula, som også er president for European Society of Hypnosis, præsenterede sin “fem kronblade” model, hvor “jeg er” er i midten af kronbladene, som symboliserer:

1. kropsidentitet (styrke, fleksibilitet, balance)

2. social identitet (netværk, familie)

3. professionel identitet (læge, psykolog, tandlæge etc.)

4. spirituel identitet (naturens og kulturens æstetik, religion)

5. hemmelig identitet (ting, du ikke vil at andre skal vide, eller ting, du ikke selv ved om din familie)

 

Consuelo demonstrerede metoden, hvorefter vi i grupper af 2 øvede, først tøvende – men snart blev man (man, fordi det var en generel erfaring) alligevel fanget og det blev alvor. Hver identitet symboliseredes af et lille forskelligt farvet stykke pap, som man efter tur stod på og mærkede efter hvad det betød. Personligt var det en øjenåbner for mig, hvor meget det spirituelle betød i form af Mozart, Leonard Cohens ord og musik, kunst og naturoplevelser, mødet med Peter Bastian, vidunderlig faglitteratur m.m.m.

 

Jeg har jo arbejdet med Ego State Terapi i 25 år, hvor jeg også synes, at EST har en kropslig komponent, men her oplevede jeg den kropslige dimension anderledes stærkt i fokus. Som det også var tilfældet med Consuelos præsentation af Footprintings, hvor klienten vælger forskellige farvede footprints, hvor man ligesom med kronbladene eller som i gestaltterapi flytter sig fra det ene footprint til det andet afhængig af betydningen af de enkelte footprints. Læs mere om det på www.footprintings.com

 

Der var blandt nogle af kursisterne usikkerhed om, hvad utilization er, så Consuelo forklarede med konkrete eksempler de forskellige ericksonian principper som:

 

Tailoring (at tilpasse terapien til den enkelte)

Utilization (at bruge, hvad der er – eller som Maureen Røpke sagde: nyttiggørelse)

Strategic (arbejde hen mod et mål)

Destabilization (ændre fastlåste mønstre)

Experiental (oplevelse ved hjælp af fx hypnose)

Naturalistic (naturlige induktioner)

 

Til sidst viste Consuelo ved hjælp af en afsluttende demonstration, hvordan du kan ændre fortidens dårlige/uheldige øjeblikke ved nu at skabe glade øjeblikke:

 

Gå tilbage med den viden/visdom, du har nu

Gå tilbage og lav de ændringer, du har brug for nu

Så du kan se alle de ting, der er sket i dit liv i et andet lys.

 

Denne ultrakorte beskrivelse yder selvfølgelig ikke Consuelos arbejde nogen retfærdighed, men vil alligevel nok være bekendt for de fleste, da det også er målet med det arbejde, vi laver til hverdag.

 

Consuelo Casula krydrede sin fremlægning med adskillige case eksempler, og hun fortalte også om nogle af de gange, hvor hun havde mistet klienter ved at sige noget forkert eller for tidligt. Jeg kom i tanke om et af mine egne eksempler: en ung kvinde, som havde mistet sin far – og hvor min bemærkning var, at vi skal jo alle dø. Hende så jeg selvfølgelig ikke igen. Kan du selv komme i tanker om klienter, du har mistet?